Julkaisut

Kalajoen kaupungin viemärilaitos tiedottaa         

Julkaistu 13.4.2024 Muokattu 13.4.2024

Tiedote jätevesien ohijuoksuttamisesta.

Vesistötulvat aiheuttavat haasteita Kalajoen kaupungin viemärilaitoksen toiminta-alueella. Tällä hetkellä esimerkiksi Plassin pumppaamolla joudutaan ohijuoksuttamaan jätevesiä. Lisäksi varaudutaan Änkilän ja Apulin pumppaamoiden ohijuoksutuksiin. Ohijuoksutettava materiaali on tällä hetkellä lähestulkoon vuotovettä (tulvavesiä), mutta täytyy kuitenkin huomioida, että siihen voi olla osaltaan sekoittunut myös jätevesiä.

Kalajoen kaupungin pumppaamoiden koko kapasiteetti on käytössä. Tilanne helpottuu, kun joen vedenpinta laskee. Tulvahuippu on kuitenkin vasta tulossa lähiaikoina. Ohijuoksutus on aina viimeinen, mutta ainoa vaihtoehto estää jäteveden nousu kiinteistöihin.  Ohijuoksutuksesta laaditaan tiedote juoksutusmäärinen ja aikoineen tilanteen normalisoiduttua.

Tulvatilanteessa on myös todennäköistä, että viemäriverkosto on täyttynyt tulvavedellä ja estää näin viemärien oikean toiminnan. Selvitä mahdollisuudet viemäreiden, salaojien ja rumpuaukkojen tukkimiseen siten, ettei tulvavesi pääse niiden kautta asuntoon tai tontille. Jos tulvavesi uhkaa nousta kellariin, varmista, että viemärin takaiskuventtiili on kunnossa, ja varaa lisäksi muovia laitettavaksi kellarin lattian ritiläkaivon päälle ja lisää muovin päälle paino. Selvitä vaarassa olevat sähkölaitteet ja niiden suojaamismahdollisuudet (esim. öljypoltin). Mikäli viemäri ei vedä, ongelma on kiireellinen ja/tai tulvavesi uhkaa päästä viemärin kautta sisälle kiinteistöön, ota yhteyttä Kalajoen kaupungin viemärilaitokseen: 

Kalajoen kaupungin viemäriverkoston hallinnon ja kunnossapidon yhteystiedot:

Juha-Pekka Karihtala
kuntatekniikan päällikkö
044 4691 787                                                    

Kalle Sandroos
infratyönjohtaja
040 668 5207  

Kiinteistöjen suojauksessa kaupunki voi tarvittaessa avustaa kiinteistöjä toimittamalla hiekkaa kiinteistöiden suojauksiin. Henkilö- tai omaisuus vahinkojen uhatessa soita 112.

Tulvien vuoksi viemäriverkostot ovat nyt kapasiteetin äärirajoilla. Hetkellisiä viemärin virtausongelmia voi olla koko kaupungin alueella.

Vesitilannetta voi seurata:

https://www.vesi.fi/vesitilanne/alueellinen-vesitilanne-pohjanmaa/

https://twitter.com/POPtulvat

 

Jaa sivu:
Kuuntele