Eläinlääkärit ja hoitajat - lelukuvat
Ohjeet, taksa ja maksuvälineet
Asuminen ja ympäristö

Ohjeet, taksa ja maksuvälineet

Ohjeita, mitä tulee ottaa huomioon tullessasi eläinlääkärin vastaanotolle tai eläinlääkärin tullessa tila- tai tallikäynnille sekä asioidessa puhelimitse.

Kunnioitathan eläinlääkäreiden työrauhaa ja muita asiakkaita, tulemalla vastaanotolle sovitusti ajanvarauksella. Ajanvaraus tehdään puhelimitse. Jos et pääse tulemaan sovitusti, ilmoitathan siitä puhelimitse. Näin voimme tarjota aikaa muille sitä tarvitseville.

Vastaanotolla on mahdollisuus käsienpesuun ja desifiointiin. Huolehdithan hygieniasta pesemällä kätesi saapuessasi vastaanotolle.

Vastaanoton odotustila on kaikille yhteinen, siksi pyydämme, että pidät lemmikin kytkettynä tai kuljetushäkissä. Lemmikki voi myös olla sylissä, mikäli lemmikki ei aiheuta vaaraa muille tai itselleen esim. karkaamalla. Jos lemmikki on hyvin pelokas tai vihainen, lemmikin on hyvä odottaa ulkona tai autossa. Näin voimme järjestää niin, että lemmikin ei tarvitse olla suorassa yhteydessä muihin lemmikkeihin tai ihmisiin. Tarvittaessa lemmikille laitetaan kuonokoppa ja lemmikki rauhoitetaan toimenpiteeseen.

Jos eläinlääkärillä ei ole käytettävissä hoitajaa apuna, lemmikin omistajan on tarvittaessa pidettävä kiinni lemmikistä tutkimuksen ja toimenpiteiden aikana.

Palvelu on maksullista. Asioinnista seuraavat kustannukset tulee maksaa vastaanotolla, joko pankkikortilla tai käteisellä. Vakuutusyhtiöiden suorakorvauspalvelu mahdollisuutta ei ole Kalajoen vastaanotolla. Mikäli lemmikillä on sairauskuluvakuutus, korvaukset voi hakea itse käynnin jälkeen.

Eläinlääkäri tekee työtään yksin ja tarvitsee apuvoimia hoitotoimenpiteeseen.

Huolehdi, että eläin on kytkettynä tai mahdollisuuksien mukaan sairaskarsinassa tai muutoin sijoitettu siten, että tutkimukset ja toimenpiteet voidaan tehdä turvallisesti. Tarpeeksi tilava, kuiva, puhdas ja hyvin valaistu tila lisää sekä eläinlääkärin että tilallisten/omistajien työturvallisuutta hoitotoimenpiteiden aikana.

Eläinlääkärin välineille tulisi olla puhdas sijoituspaikka lähellä hoidettavaa eläintä. Tähän sopii esim. tyhjä taso ja päälle levitetty vanha sanomalehti.

Eläinlääkärillä on autossaan saappaat ja suojavaatteet. On silti suositeltavaa tarjota eläinlääkärille puhtaat saappaat ja tilakohtaiset suojavaatteet. Myös pesumahdollisuuden tarjoaminen (lämmin vesi, saippua ja pyyhepaperi) on suositeltavaa. Tilakohtaiset välineet sekä pesumahdollisuuden tarjoaminen ehkäisevät tarttuvien tautien leviämisriskiä sekä parhaimmillaan nopeuttavat eläinlääkärin siirtymistä tilalta tai tallilta toiselle.

Eläinlääkäri antaa tarvittaessa puhelimitse lyhyttä neuvontaa sekä arvioi hoidon tarpeen.

Aamuisin ajanvarausaikana puhelin on usein ruuhkautunut, joten soitathan tarvittaessa uudelleen. Ajanvarausaikana eläinlääkäri ei normaalisti pysty soittamaan takaisin puheluiden määrän vuoksi. Ajanvarausaikana eläinlääkäri pyrkii kuitenkin vastaamaan mahdollisimman moneen puheluun, joten pidäthän asiasi mahdollisimman lyhyenä. Mikäli et saa yhteyttä eläinlääkäriin ajanvarauksen aikana ja asiasi koskee kiireellisesti sairastunutta eläintä, soita heti ajanvarauksen jälkeen. Huomioi, että emme ota vastaan kiireettömiä ajanvarauksia aamun puhelinajan jälkeen vaan päiväaika käytetään kiireellisesti sairastuneiden potilaiden hoitamiseen ja muuhun välttämättömään neuvontaan (esim. tilallisten utarenäytetulokset).

Mikäli tavoittelet tiettyä eläinlääkäriä heidän yhteystietonsa löytyvät tästä linkistä. Tiettyä henkilöä tavoiteltaessa puhelimitse on hyvä soittaa arkisin ja vasta puhelinajan jälkeen, sillä puhelinaikana kaikki puhelut kääntyvät ajanvarausnumeroon. Mikäli asiasi on kiireellinen, ole kuitenkin aina yhteydessä ajanvaraukseen, päivänumeroon tai päivystysnumeroon riippuen vuorokauden ajasta.

Päivä-, ilta- tai päivystysajalla, mikäli eläinlääkäri on toimenpiteessä eikä pysty vastaamaan puhelimeen, tällöin kiireellisessä tapauksessa jätä vastaajaan viesti jossa kerrot nimesi, puhelinnumerosi ja asiasi lyhyesti. Odota, että sinulle soitetaan takaisin. Mikäli sinulle ei soiteta takaisin tunnin sisällä, soita uudestaan.

Maksuvälineinä vastaanotoilla käyvät käteinen sekä pankki- tai luottokortti.

Vastaanotoilla noudatetaan lääkärisopimuksen mukaista kunnallista eläinlääkäritaksaa sekä pieneläinvastaanotoilla peritään klinikkamaksu.

Ajanvarauksen yhteydessä annetaan tarvittaessa hinta-arvio toimenpiteestä.

Kunnallisella eläinlääkärillä on oikeus periä virka-alueellaan antamastaan eläinlääkäriavusta ja todistuksista eläimen omistajalta tai haltijalta palkkiot ja kustannusten korvaukset tämän kunnallisen eläinlääkäritaksan mukaisesti. Tätä taksaa ei sovelleta, mikäli eläinlääkäriapu tai todistuksetkorvataan erikseen säädetyin perustein valtion varoista.

Eläinlääkintähuoltolain 765/2009 21 §:n mukaiset maksut

 Klinikkamaksut

 Maksut sisältävät alv 24 %

Rokotus ja kontrolli 8,00 €
Muut vähäiset toimenpiteet (verinäyte, kissan kastraatio) 15,00 €
Suuret toimenpiteet (leikkaus, koiran mahalaukun kiertymän hoito, synnytysapu jne.) 20,00 - 25,00 €
Laitemaksu röntgen 31,00 - 62,00 €
Laitemaksu ultraäänilaite 13,00 €
Laitemaksu hammaskiven poisto 13,00 €

Klinikka- ja laitemaksut ovat Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueelle tuloutuvia maksuja, joilla katetaan laitteiden investointi- ja ylläpitokuluja.

Yllä olevassa taulukossa esitettyjen maksujen lisäksi eläinlääkäri perii Kunnallisen eläinlääkäritaksan mukaiset palkkiot sekä tarvike- ja lääkekustannukset.

Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen ohjelma eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnasta sekä yhteistoiminta-alueen järjestämistä eläinlääkäripalveluista vuodelle 2024.

Kuuntele