Vihreä jokirantamaisema. Silta keskellä kuvaa ja taustalla meri.
Liikenneyhteydet Kalajoelle

Liikenneyhteydet Kalajoelle

Kalajoki sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella valtatie 8 ja valtatie 27 risteyksessä. Kalajoelle matkustat kätevästi omalla autolla, mutta myös useat reittiliikenteen linja-autot pysähtyvät Kalajoella. Kalajoella pääset linja-autolla kätevästi Kokkolasta ja Oulun suunnalta. Myös Ylivieskasta on linja-autoyhteys. Lähimmät rautatieasemat ovat Kokkolassa ja Ylivieskassa.

Etäisyyksiä

  • Helsinki: 550 km ( 6 h 30 min)
  • Kokkola: 70 km ( 1 h )
  • Oulu: 130 km ( 1 h 30 min)
  • Pyhäjoki: 30 km ( 25 min)
  • Raahe: 60 km ( 50 min)
  • Ylivieska: 40 km ( 35 min).

Kulkeminen Kalajoelle

Tarkat linja-autojen reitit, aikataulut ja pysäkit voit tarkistaa Matkahuollon sivuilta. Kalajoen linja-autoasema sijaitsee kaupungin keskustassa, osoitteessa:

Kasarmitie 3
85100 Kalajoki

Onnibussin rannikkoreitti Turusta Ouluun kulkee Kalajoen läpi. Onnibussilla on Kalajoella kaksi pysäkkiä. Pysäkkien tiedot löydät Onnibussin verkkosivuilta: keskusta ja Hiekkasärkät.

Uusia linja-autovuoroja reitille Kalajoki-Pyhäjoki-Raahe kesäkuussa 2024 

Kesäkauden alussa käynnistyvät uudet vuorot saapuvat Raaheen klo 7.40 ja 14.00, ja vuorot lähtevät Raahesta klo 7.45 ja 14.05. Samat vuorot liikennöidään talvikaudella myös syys-, joulu- ja hiihtolomien aikana. Vuorot ajetaan maanantaista perjantaihin. Kesäkaudella liikennöidään myös aikaisempina kesinä ajettuja vuoroja, jotka saapuvat Raaheen klo 16.15 ja lähtevät Raahesta klo 16.20. Lisäksi reitillä liikennöi markkinaehtoista kaukoliikennettä.

Uudet vuorot täydentävät myös talvikauden vuorotarjontaa. Vuorot ajetaan talvikaudella syys-, joulu- ja hiihtolomien aikana maanantaista perjantaihin.

Lipputuotteita linja-autovuoroihin myydään verkossa ja linja-autoissa. Kertalippuja on saatavilla verkosta Matkahuollon aikatauluhausta sekä Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Linja-autoissa kertalippuja myydään käteisellä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Säännöllisesti matkustavien kannattaa hankkia Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sarjalippu, jolla matkustaminen on kertalippua edullisempaa.

Vuorojen aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista.

Katso Kalajoki-Pyhäjoki-Raahe aikataulutaulukko tästä

Joukkoliikenneyhteydet

Kaikkiin Kalajoen neljään taajamaan (Kalajoki, Hiekkasärkät, Himanka ja Rautio) on säännöllistä linja-autoliikennettä. Kalajoen, Hiekkasärkkien ja Himangan kautta kulkee linja-autovuoroja Kokkolaan ja Ouluun. Kalajoelta ja Hiekkasärkiltä puolestaan on liikennettä Ylivieskaan. Raution kautta taas kulkee osa Kalajoen ja Ylivieskan välisistä vuoroista. Lisäksi Kalajoelta kulkee linja-autovuoroja Oulaisiin, Haapavedelle ja Kärsämäelle.

Kalajoelta katsottuna lähin rautatieasema on Ylivieskassa, jossa useilta linja-autovuoroilta on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen päivittäin. Lisäksi joiltakin vuoroilta on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Oulussa ja Kokkolassa. Vaihtoyhteyksiä on myös Kärsämäellä linja-autojen kaukoliikenteeseen. Varmista aina ajantasaiset aikataulut ennen matkaa kohdassa Lipputuotteet ja aikataulut mainituista palveluista.

Linja-autovuorot pysähtyvät:

  • Kalajoen kirkon L/I pysäkeillä valtatien 8 varrella (kaukoliikenne Ouluun ja Kokkolaan) tai linja-autoasemalla (muut vuorot)
  • Hiekkasärkillä Matkailutien varren pysäkeillä (vuorot Ylivieskaan sekä osa Oulun ja Kokkolan suunnan vuoroista) tai Hiekkasärkät th E/P -pysäkeillä valtatien 8 varrella (kaukoliikenne Ouluun ja Kokkolaan)
  • Himangalla Himanka kirkko E/P -pysäkeillä valtatien 8 varrella
  • Rautiossa Rautio E/P pysäkeillä Sievintien ja Rautiontien varrella.

Oulu-Kalajoki-Kokkola

Suurin osa reitin liikenteestä on Oulun ja Kokkolan välistä kaukoliikennettä. Reitillä liikennöi useita liikennöitsijöitä. Osalla vuoroista on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Oulussa ja Kokkolassa ympäri vuoden.

Hiekkasärkät-Kalajoki-Ylivieska

Reitillä ajetaan arkipäivisin, lauantaisin ja sunnuntaisin ympäri vuoden. Lähes kaikkia vuoroja liikennöi Oulaisten Liikenne Oy (ent. Liikenne Huovari Oy). Suurin osa vuoroista ajetaan Hiekkasärkiltä Kalajoen ja Etelänkylän kautta Ylivieskaan ja takaisin. Lisäksi yksittäisiä vuoroja ajetaan Kalajoelta Raution kautta Ylivieskaan ja takaisin koulupäivisin.

Työmatkustukseen sopivia vuoroja ajetaan reitillä arkipäivisin ympäri vuoden. Vuorot on suunniteltu siten, että Kalajoelta ja Hiekkasärkiltä käsin voi kulkea töissä Ylivieskassa.

Koulupäivinä vuorot kuljettavat toisen asteen opiskelijoita Kalajoella ja Ylivieskassa sijaitseviin oppilaitoksiin. Vuoroilla voi kulkea myös Nivalassa sijaitseviin oppilaitoksiin vaihtamalla linja-autoa Ylivieskassa.

Useimmilta vuoroilta on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Ylivieskassa ympäri vuoden. Arkipäivisin vaihtoyhteyksiä on aikaisesta aamusta iltaan asti. Myös viikonloppuisin on vaihtoyhteyksiä. Vaihtoyhteyksiä on Helsingin, Iisalmen ja Oulun suunnan junien kanssa. Kalajoelle ja Hiekkasärkille on mahdollista matkustaa useimpina viikonpäivinä myös yöjunalla vaihtamalla junasta linja-autoon Ylivieskassa.

Matka-aika Kalajoen ja Oulun välillä on lähes sama suorilla linja-autovuoroilla ja Ylivieskan kautta kulkevilla vaihdollisilla yhteyksillä. Ylivieskan kautta kulkeminen on kilpailukykyinen vaihtoehto myös jatkettaessa matkaa junalla esim. Helsinkiin tai Tampereelle. Matka-ajoissa ei ole merkittävää eroa huolimatta siitä, vaihdetaanko junan ja linja-auton välillä Kokkolassa vai Ylivieskassa. Lisäksi Kokkolan ja Ylivieskan vaihtoyhteydet täydentävät toisiaan. Matka-aika Kalajoen ja Helsingin välillä on Kokkolan tai Ylivieskan kautta noin 5,5-6,5 tuntia.

Linja-autojen saapumis- ja lähtöpaikka Ylivieskassa on linja-autoasema, joka sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä.

Kalajoki-Oulainen-Haapavesi-Kärsämäki

Reitillä ajetaan arkipäivisin, lauantaisin ja sunnuntaisin ympäri vuoden. Vuoroja liikennöi Oulaisten Liikenne Oy.

Koulupäivisin vuoroja ajetaan Kalajoelta Oulaisiin, ja vuorot kuljettavat toisen asteen opiskelijoita Kalajoella ja Oulaisissa sijaitseviin oppilaitoksiin. Vuoroilla pääsee myös asioimaan Oulaskankaan sairaalaan, jonka kautta ajetaan useita vuoroja päivässä.

Arkipäivisin koulujen loma-aikoina sekä lauantaisin ja sunnuntaisin ympäri vuoden vuoroja ajetaan Kalajoelta Oulaisten ja Haapaveden kautta Kärsämäelle. Vuoroilta on vaihtoyhteyksiä linja-autojen kaukoliikenteeseen Kärsämäellä. Vaihtoyhteyksiä on Jyväskylän ja Helsingin suunnan linja-autojen kanssa. Vaihtopysäkkejä ovat Keskuskatu 20 E/P ‑pysäkit valtatien 4 varrella aivan Kärsämäen keskustassa.

Lipputuotteet ja aikataulut

Lipputuotteita Ylivieskan, Oulaisten, Haapaveden ja Kärsämäen suunnan linja-autovuoroihin myydään verkossa ja linja-autoissa. Verkosta kertalippuja on saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta sekä Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Säännöllisesti matkustavan kannattaa hankkia Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta kausi- tai sarjalippu, jolla matkustaminen on kertalippua halvempaa. Kausilippu käy Oulaisten Liikenne (Liikenne Huovari) Oy:n liikennöimissä Ylivieskan suunnan vuoroissa, ja lippu on saatavilla Kalajoen sisäisille tai Kalajoen ja Ylivieskan välisille matkoille. Sarjalipun hinta taas perustuu matkan pituuteen. Linja-autoissa kertalippuja myydään käteisellä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Vuorojen aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista. Aikatauluja on saatavilla myös linja-autoista.

Lipputuotteita juniin sekä junien aikatauluja on saatavilla VR:n verkkosivuilta sekä VR Matkalla -sovelluksesta. Lipputuotteita kaukoliikenteen linja-autoihin on saatavilla mm. Matkahuollon aikatauluhausta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä mahdollisesti liikennöitsijöiden omista verkkokaupoista. Kaukoliikenteen linja-autojen aikatauluja on saatavilla lisäksi mm. Matkahuollon reittioppaasta ja liikennöitsijöiden verkkosivuilta.

Työmatkayhteydet

Kalajoelta käsin voi kulkea arkipäivisin linja-autolla töissä Ylivieskassa. Työmatkustukseen sopivat vuorot lähtevät aamulla ja palaavat iltapäivällä takaisin. Linja-autojen saapumis- ja lähtöpaikka Ylivieskassa on linja-autoasema.

Työmatkustukseen sopivien vuorojen aikataulut on suunniteltu siten, että perillä voi tehdä noin kahdeksan tunnin mittaisen työpäivän yleisimpinä työssäkäyntiaikoina. Reitillä kulkee ympäri vuoden aamuisin yhdestä kahteen menovuoroa ja iltapäivisin yhdestä kahteen paluuvuoroa. Osa vuoroista ajetaan Hiekkasärkkien kautta. Viikonloppuisin työmatkayhteyksiä ei ole järjestetty.

Työmatkayhteyksien aikataulut ovat erillisessä liitteessä. Varmista aina ajantasaiset aikataulut ennen matkaa kohdassa Kertaliput ja aikataulut mainituista palveluista.

Yhteydet Kalajoelta Ylivieskaan

Menovuorot Kalajoelta saapuvat Ylivieskaan koulupäivinä klo 7.10 ja 8.25 sekä koulujen lomapäivinä klo 7.10. Paluuvuorot Kalajoelle lähtevät Ylivieskasta koulupäivinä klo 16.05 ja 17.00 sekä koulujen lomapäivinä klo 17.00.

Yhteydet Hiekkasärkiltä Ylivieskaan

Menovuoro Hiekkasärkiltä saapuu Ylivieskaan ympäri vuoden klo 7.10. Paluuvuoro Hiekkasärkille lähtee Ylivieskasta koulupäivinä ympäri vuoden klo 17.00.

Kausi- ja sarjaliput

Työmatkustajille ja muille säännöllisesti matkustaville on tarjolla kausi- tai sarjalippu, jolla matkustaminen on kertalippua halvempaa. Kausi- ja sarjalippuja on saatavilla Matkahuollon Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Mobiilisovelluksesta löytyvät myös lipputuotteiden ajantasaiset hinnat.

Kausilippu on saatavilla Kalajoen sisäisille tai Kalajoen ja Ylivieskan välisille matkoille. Kausilipun hinta riippuu siitä, kuinka monen kunnan alueella lippu kelpaa. Kausilipulla voi matkustaa 30 vuorokauden aikana rajattomasti kaikissa Oulaisten Liikenteen (ent. Liikenne Huovari Oy) vuoroissa, jotka liikennöivät edellä mainittujen kuntien välillä.

Jokilaaksojen sarjalipun hinta perustuu matkan pituuteen, ja sillä voi tehdä 44 ennalta määritellyn pituista matkaa. Sarjalipulla voi matkustaa Oulaisten Liikenne Oy:n (Liikenne Huovari) vuoroissa. Sarjalippu sopii harvemmin matkustavalle, sillä se on voimassa yhden vuoden ostopäivästä.

Kertaliput ja aikataulut

Kertalippuja linja-autovuoroihin myydään verkossa ja linja-autoissa. Verkosta kertalippuja on saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta sekä Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Linja-autoissa kertalippuja myydään käteisellä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla.

Vuorojen aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista. Aikatauluja on saatavilla myös linja-autoista.

Joukkoliikenneyhteydet Hiekkasärkille

Hiekkasärkille pääsee linja-autolla ympäri vuoden Kokkolasta, Oulusta ja Ylivieskasta. Kauempaa Hiekkasärkille pääsee vaihtamalla junasta Hiekkasärkille kulkevaan vuoroon. Junaliikenteen vaihtopaikkoina ovat Oulun, Kokkolan ja Ylivieskan rautatieasemat. Eniten vaihtoyhteyksiä on Ylivieskassa.

Joukkoliikenne Oulun ja Kokkolan suunnista Hiekkasärkille

Oulun ja Kokkolan suunnista Hiekkasärkille ja takaisin kulkee useita linja-autovuoroja päivässä. Liikenne on vilkkainta koulupäivinä, mutta vuoroja ajetaan myös koulujen lomapäivinä sekä lauantaisin ja sunnuntaisin. Vuorot kulkevat Kalajoen kautta.

Suurin osa Oulun ja Kokkolan suuntien vuoroista pysähtyy Hiekkasärkät th E/P -pysäkeillä valtatien 8 varrella. Pysäkeiltä johtaa kevyen liikenteen väylä Matkailutien suuntaan kohti Hiekkasärkkien palveluja. Kävelymatkaa Matkailutien kiertoliittymään on pysäkeiltä noin 300 m. Lisäksi yksittäisiä vuoroja ajetaan Matkailutien kautta.

Osalla vuoroista on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Oulussa ja Kokkolassa ympäri vuoden. Linja-autojen saapumis- ja lähtöpaikka Oulussa on linja-autoasema, joka sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä. Kokkolassa taas osa vuoroista pysähtyy linja-autoasemalla ja osa rautatieaseman edessä olevilla pysäkeillä. Kävelymatkaa linja-autoasemalta rautatieasemalle on noin 300 m.

Joukkoliikenne Ylivieskan suunnasta Hiekkasärkille

Ylivieskan suunnasta Hiekkasärkille ja takaisin kulkee useita linja-autovuoroja päivässä. Liikenne on vilkkainta koulupäivinä, mutta vuoroja ajetaan myös koulujen lomapäivinä sekä lauantaisin ja sunnuntaisin. Vuorot kulkevat Kalajoen kautta.

Kaikki Ylivieskan suunnan vuorot ajetaan Matkailutien kautta. Linja-autojen saapumis- ja lähtöpaikkana ovat Hiekkasärkät E/P -pysäkit, jotka sijaitsevat aivan Matkailutien kiertoliittymän vieressä. Reitin varrella Matkailutiellä on useita muita pysäkkejä mm. majoitusliikkeiden kohdilla.

Kaikilla vuoroilla on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Ylivieskassa ympäri vuoden. Arkipäivisin vaihtoyhteyksiä on aikaisesta aamusta iltaan asti. Myös viikonloppuisin on vaihtoyhteyksiä. Vaihtoyhteyksiä on Helsingin, Iisalmen ja Oulun suunnan junien kanssa. Linja-autojen saapumis- ja lähtöpaikka Ylivieskassa on linja-autoasema, joka sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä.

Hiekkasärkille on mahdollista matkustaa useimpina viikonpäivinä myös yöjunalla. Helsingistä klo 23.13 lähtevä yöjuna saapuu Ylivieskaan klo 6.39. Arkipäivisin yöjunalta on Ylivieskassa vaihtoyhteys Hiekkasärkille lähtevän linja-autoon.

Matka-aika Hiekkasärkkien ja Oulun välillä on useimmiten runsaat kaksi tuntia. Ylivieskan kautta kiertäminen ei käytännössä pidennä matka-aikaa, sillä suorien linja-autovuorojen ja Ylivieskan kautta kulkevien vaihdollisten yhteyksien matka-aika on lähes sama.

Ylivieskan kautta kulkeminen on kilpailukykyinen vaihtoehto myös jatkettaessa matkaa junalla esim. Helsinkiin tai Tampereelle. Matka-ajoissa ei ole suurta eroa huolimatta siitä, vaihdetaanko junan ja linja-auton välillä Kokkolassa vai Ylivieskassa. Lisäksi Kokkolan ja Ylivieskan vaihtoyhteydet täydentävät toisiaan. Matka-aika Hiekkasärkkien ja Helsingin välillä on Kokkolan kautta noin 5-6 tuntia ja Ylivieskan kautta noin 5,5-6,5 tuntia.

Lisätietoja Kalajoen joukkoliikenneyhteyksistä löydät tästä linkistä. 

 

Linkkiluettelo

Matkahuollon aikatauluhaku
www.matkahuolto.fi

Matkahuollon reittiopas
https://reittiopas.matkahuolto.fi/

Matkahuollon Reitit ja liput -mobiilisovellus
https://www.matkahuolto.fi/matkustajat/reitit-ja-liput-mobiilisovellus

Google Maps
https://maps.google.fi

VR:n verkkosivut
www.vr.fi

Liikenne Huovari Oy:n verkkosivut
www.liikennehuovari.fi

Oulaisten Liikenne Oy:n verkkosivut
www.oulaistenliikenne.fi

Asiakaspalautteet
Liikenteen asiakaspalvelu, http://www.palautevayla.fi/aspa tai 0295 020 600

Lähimmät juna-asemat sijaitsevat Ylivieskassa (noin 40 km) ja Kokkolassa (noin 70 km). Junien aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät VR:n sivuilta. Molemmilta asemilta on linja-autoyhteydet Kalajoelle. Lisätietoa yhteyksistä saat tältä sivulta kohdasta 'Linja-autot'. Bussien aikataulutiedustelut Matkahuollosta.

Lentokoneella pääset mukavan ajomatkan päähän Kalajoesta. Lähimmät isommat lentokentät ovat Kokkola-Pietarsaaren lentoasema (noin 100 km) tai Oulun lentoasema (noin 130 km).

Lentokenttätaksi

Kalajoelta pääsee Oulun lentokentälle ja takaisin Airport-taksin kyydissä. Airport taksi toimii kutsuliikenteenä, eli kyytiin ilmoittaudutaan etukäteen. Liikennevuoroja kentälle ja takaisin on 4 kertaa joka arkipäivä. Lisätietoja palvelusta täältä: Lentäen lomalle tai työmatkalle.

Valtakunnallisen matkailutiestatuksen vuonna 2010 saanut Pohjanlahden Rantatie kulkee myös Kalajoen lävitse. Rantatie on yhdistänyt länsirannikon jokisuiden kaupunkeja aina keskiajalta nykypäivään asti. Myöhäiskeskiajalla länsirannikkoa pitkin kulkenut Rantatie toimi kulkureittinä ja postitienä, jatkuen Pohjanlahden ympäri Ruotsin eteläosiin saakka.

Nykyinen merkitty Rantatie kulkee Vehmaalta Tornioon. Rannikolla kulkeva matkailutie on vaihtoehto nopeille, suorille valtateille. Rantatien varrella ja sen lähiympäristössä on useita pysähtymisen arvoisia ympäristöjä ja kohteita. Kalajoella kiinnostavia Rantatien kohteita ovat muun muassa Hiekkasärkät ja vanha kaupunki Plassi. 

Kuuntele