3D-tulostus

Pääkirjastossa voi valmistaa esineitä 3D-tulostimella.

Palvelu

3D-tulostus

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä 3D-tulostin. 3D-tulostimella voit valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Valmiita malleja löytyy runsaasti netistä. Omia malleja voi suunnitella esimerkiksi selainkäyttöisillä suunnitteluohjelmilla. Käytettävät tulostusmateriaalit ovat myrkyttömiä ja biohajoavia. Tulostimen käyttöön varataan aika kirjaston asiakaspalvelusta. 3D-tulostaminen on toistaiseksi maksutonta.

3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista malleista. Tulostin sulattaa muovinauhaa ja pursottaa tulostusmateriaalin ohuina kerroksina haluttuun muotoon.

Tietoja tulostimesta:

 • Tulostin: Ultimaker 3
 • Tulostusmateriaali: Ultimaker PLA (väri vaihtelee)
 • Tukimateriaali: Ultimaker Breakaway
 • Suuttimet: AA 0.4
 • Tulostusalueen koko: 220 x 220 x 220 mm.

Asioi tästä

Ehdot ja kriteerit

 • Tulostajalla täytyy olla kirjastokortti.
 • Tulostuksen täytyy valmistua kirjaston aukioloaikana.
 • Kirjasto ei vastaa tulostuksen onnistumisesta.

Toimintaohje

 1. Varaa aika 3D-tulostimelle pääkirjaston asiakaspalvelusta.
 2. Varausaika on maksimissaan kirjaston aukioloaika.
 3. Asiakaspalvelusta saat ohjevihkosen, jonka avulla valmiin mallin tulostaminen onnistuu aloittelijaltakin.
 4. Lataa valmis 3D-mallitiedosto esimerkiksi Thingiverse ja My Mini Factory -sivustolta. Tiedoston tulee olla STL-muodossa. Vaihtoehtoisesti suunnittele oma malli esimerkiksi selainpohjaisella Tinkercad-ohjelmalla.
 5. Avaa tiedosto Ultimaker Cura -ohjelmalla kirjaston tietokoneella, tee tarvittavat säädöt tulostusasetuksiin, ja viipaloi malli gcode-tiedostoksi. Ohjelma laskee samalla tulostusajan. Tulostusaikaan vaikuttavat kappaleen koko, muoto, yksityiskohtien määrä ja tulostusasetukset.
 6. Huomioi, että tulostin ei voi jäädä päälle kirjaston sulkemisajan jälkeen.
 7. Vie gcode-tiedosto tulostimelle muistitikulla ja käynnistä tulostus. Saat tarvittaessa muistitikun lainaan asiakaspalvelusta.
 8. Tulostuksen aikana ei tarvitse olla itse paikalla koko aikaa. Kirjaston henkilökunta auttaa tarvittaessa 3D-tulostimen ja Ultimaker Cura -ohjelman käytössä.

Maksullisuuden tiedot

Palvelu on ilmainen.

Kuuntele