Julkaisut

Rakkaudesta hyvään ruokaan

Julkaistu 9.1.2024 Muokattu 9.1.2024

Raija Sorvari toivoisi arvostettavan enemmän maksutonta laadukasta kouluruokaa.

Merenojan koulun keittiö loihtii kaikkina koulupäivinä ruuan yli 1 400 ruokailijalle. Taustalla velvoittavat ravintosuositukset ja monet muut ohjeet sekä äärimmäisen tiukka budjetti. Suoritus vaatii välillä aikamoisia taikurin otteita, mutta se ei hätkähdytä keittiön kokenutta ruokapalveluvastaavaa Raija Sorvaria.

– Meillä on keittiöllä aivan mahtava työporukka. Työpaineet ovat jatkuvasti kasvaneet, mutta hurtti huumori auttaa. Välillä se on aika karskiakin, hän sanailee.

Keittiö työllistää seitsemän henkilöä, joista Raija Sorvarin lisäksi kaksi on kokkeja ja neljä palvelutyöntekijöitä. Toinen kokeista on erikoistunut muun ohella dieettiruokiin.

– Erikoisruokavalioita on todella paljon ja monenlaisia. Kaiken ruuan teemme laktoosittomana.

Kaupungilla neljä vuosikymmentä

Työvuosia kaupungin keittiöillä tulee ensi vuonna täyteen pyöreät 40. Rahjan koulun kokkina vierähtivät ensimmäiset vajaat kymmenen vuotta. Sitten oli vuorossa Pohjankylän koulu yli 20 vuoden ajan, vuosi keskuskeittiöllä, ja sen jälkeen työmatka onkin suuntautunut Merenojalle, minne hän tuli nykyiseen ruokapalveluvastaavan tehtäväänsä.

– Muutos on ollut valtava. Rahjassa kaikki piti tehdä itse alusta pitäen. Se oli mukavaa, mutta aikansa kutakin.

Jos ruoka oli silloin lähiruokaa, siihen pyritään nytkin. Liha saattaa tulla kalajokiselta tilalta ja samoin perunat. Salaattivärkit otetaan ylivieskalaiselta vihannesjalosteyritykseltä ja idut Käännänkylältä.

Suoraa palautetta tulee

Raija Sorvari on viihtynyt työssään. Ravintola-alaakin hän nuorena kokeili, muttei kokenut sitä omakseen muun muassa työaikojen takia.

Koulun eloisa ilmapiiri ja suora palaute asiakkailta kuuluvat luontaisetuihin.

– Palautteeseen on tottunut. Ei sitä osaa hätkähtää. Ja kiitosta tulee myös yhtä suoraan.

Tämän päivän koululaisten suosikkiruoka on yllättävä.

– Riisipuuro ja marjasoppa. Sitä menee paljon. Se on meidän kouluvuoden viimeisen päivän ruoka, Raija Sorvari paljastaa.

Keitot sen sijaan tekevät huonommin kauppansa. Niitä on tarjottu hiukan enemmän ruuan hinnannousun myötä. Kala ei kokonaisena kelpaa, mutta esimerkiksi pyöryköinä kyllä.

– Painotan kokeille aina, että maistakaa, maistakaa!

Ulkomaalaiset vieraat arvostavat

Merenojan koululla käy vuosittain paljon ulkomaalaisia vieraita, oppilaita ja opettajia. Heille maksuton kouluruoka on aina suuri ihmetyksen aihe.

– He arvostavat kovasti kouluruuan monipuolisuutta ja laatua ja ihmettelevät maksuttomuutta. Joskus sitä miettii, olisiko arvostus meilläkin parempi, jos perittäisiin pieni maksu, Raija Sorvari pohtii.

Etenkin oppilaiden vanhemmilta hän toivoisi enemmän palautetta. 

Myös keittiöhenkilökunnan työn arvostusta olisi vara parantaa. Työ on fyysisesti raskasta, ja myös osaamisen vaatimukset koko ajan kasvavat. Palkkaus ei Raija Sorvarin mielestä ole kehittynyt samassa suhteessa, mikä näkyy esimerkiksi henkilöstön saatavuudessa.

– Olen aina tykännyt työstäni, koska rakastan ruokaa, ruuanlaittoa ja leivontaa. Ja kaupunki on ollut hyvä työnantaja.

Uudistustarpeita riittää

Merenojan koulun keittiön padat uusitaan tulevana kesänä. Koneiden kapasiteetti on koetuksella suuren annosmäärän edessä, eikä ongelmitta ole selvitty. Uudistustarpeita riittää tulevillekin vuosille.

– Uudet padat eivät sinällään työtä helpota. Ainekset eivät hyppää patoihin itsestään, Raija Sorvari naurahtaa.

Teksti ja kuva: Seppo Kangas

Jaa sivu:
Kuuntele