Julkaisut

Kansainvälinen taiteilijakollektiivi tuo kesäfestivaalin elokuussa Kalajoelle

Julkaistu 3.7.2024 Muokattu 3.7.2024

Rapid Art Force Festivalin tapahtumapaikka vaihtuu joka päivä ja improvisoitu esitys rakentuu hetkessä tilan sekä esiintyjien vuorovaikutuksesta.

Rapid Art Force Festival on kansainvälisen taiteilijakollektiivin luoma kesäfestivaali, jossa musiikin lisäksi äänimaailmat, liike sekä esiintymistila muovautuvat unohtumattomaksi esitykseksi. Kalajoella järjestettävä festivaali on nelipäiväinen ja myös tapahtumapaikkoja on kaikkiaan neljä. Festivaalille on vapaa pääsy ja sinne ovat tervetulleita kaikki, kertoo kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Anita Ohtamaa.

– Vuoden 2024 taiteilijavieraat tuovat Kalajoelle otteita  projekteista, jotka yhdistävät kokeilevan ja modernin taiteen tekijöitä Jäämereltä Atlantille. Esitykset sisältävät tällä kertaa useita maailman kantaesityksiä muun muassaIslannin tämän hetken tunnetuimman nykymusiikin säveltäjän Anna Thorvaldsdottirin teoksen sekä irlantilaisen Ruta Vitkauskaiten 'Sleeping nessie' ja kanadalaisen Elizabeth Reid McQuillanin 'Barret'.

Taiteilijoina kuullaaan ja nähdään aiemminkin Kalajoella vierailleista muusikoista irlantilaista harpisti-säveltäjä Anne-Marie O'Farrellia, unkarilaista nokkahuilun ja  elektorinisen musiikkin säveltäjä Janos Balia sekä romanialaista fagotisti Maria Chifuta sekä italialaista tanssija-koreografi Sara Catellania sekä kalajokislähtöistä tanssisirkustaiteilija Lotta Rautakorpea ja harmonikkataiteilija Timo Kinnusta. Uusina kasvoina festivaalilla vierailee islantilainan toy-pianisti–säveltäjä Tinna Thorsteinsdottir sekä kanadalainen sopraano Tara Khozeinia ja kreikkalainen huilisti Ana Chifu.

– Esitykset sopivat kaikille uteiliaille. Ota kaveriksi joku epäileväinen ja ehdota, että mennään avoimin mielin kokemaan moniulotteinen, eri taidelajeja sekoittava nykytaide-esitys, jollaisia ei Kalajoella usein ole tarjolla, rohkaisee festivaaleilla esiintyvä Rautakorpi ja jatkaa:

– Esitykset ovat improvisoituja. Ne syntyvät työryhmän yhteisestä vuorovaikutuksesta, siinä hetkessä esityspaikasta inspiroituen. Esityspaikka on siis olennainen esityksiä rakentava elementti. Jokainen esitys eri paikassa on oma, ainutlaatuinen teoksensa, jota ei voi nähdä uudelleen. 
 

Kaikki vierailijat ovat oman alansa arvostettuja opettajia ja taiteilijoita sekä improvisaation ja elämyksellisen taidetoiminnan ammattilaisia. Vierailu linkittyy Oulu2026 Kirkosta Kirkkoon -hankkeeseen.

Esitykset:

Tiistaina 6.8 klo 18.00, Santa's Resort & Spa Hotel Sani, Aalto-sali
Keskiviikkona 7.8 klo 19-21, Plassin Kalastusmuseo ja Plassin aukio
Torstaina 8.8 klo 18.00, Kalajoen kirkko
Perjantaina 9.8 klo 16.30 Kallan kirkko (Maakallan saaressa)
Kuljetuksia Maakallaan voi varata: Kiira-laiva p. 040 960 5502 SeaFoxKalajoki p. 040 575 7469, (Kaljaasi Ansio loppuunmyyty)

kuva: Satu Keski-Rahkonen

Jaa sivu:
Kuuntele