Kalajoki-leivoskisan voittajaksi Laura-Leena Kuparin Meren kajo

Julkaistu 13.11.2025 Muokattu 14.11.2025

Kalajoki-leivoskisa on ratkennut!

Syksyn makein kilpailu saatiin päätökseen lauantaina. Kalajoki-menun järjestämä leivoskilpailu keräsi runsaan joukon ehdokkaita, joissa paikallisuus, tarinallisuus ja makujen kekseliäs yhdistely pääsivät oikeuksiinsa. Kilpailun tavoitteena oli löytää leivos, joka kiteyttää Kalajoen hengen yhteen suupalaan. 

– Tuomaristo sai maisteltavakseen yhdeksän leivosta, joista seuloutui voittaja, joka vastasi parhaiten kilpailulle asetettuihin kriteereihin, kertoo Kalajoki-menu-hankkeen projektipäällikkö Hannu Nevala.  

Valinnat tehtiin Kalajoen Kirjamessujen yhteydessä järjestetyssä finaalissa ja voittajaksi valittiin Laura-Leena Kuparin leivos Meren kajo. Toiseksi sijoittui Teppo Lapinojan Kalajoen kultainen leivos ja kolmanneksi Kaarina Mannerin toteuttama Matkalla Kallaan, joka oli kilpailun ainoa suolainen leivos. 

Tuomariston puheenjohtaja Raili Myllylä kiitteli kilpailun tasoa korkeaksi. Leivosten suunnitteluun oli panostettu, ja erityisesti tarinoiden osuus teki vaikutuksen.  

– Osallistujat olivat todella pohtineet, millaisen tarinan he haluavat leivoksellaan kertoa Kalajoesta. 

Laura-Leena Kuparin tarina voittajaleivos Meren kajosta: 

”Kalajoki tunnetaan muun muassa auringonlaskuistaan, joissa taivas ja meri syttyvät hetkeksi hehkumaan kullan ja oranssin sävyissä. Tämä hohde – kajo – on ollut sama vuosisatojen ajan, nähtynä kalastajien, merenkulkijoiden ja matkailijoiden silmin. Leivos hehkuu kuin auringonlasku Kalajoella – se on kuin hetki, jolloin aurinko hyvästelee päivän ja antaa tilaa uudelle.”  

Tarinan lisäksi Meren kajo -leivoksessa tuomariston hurmasi paikallisten raaka-aineiden käyttö. Leivoksen raaka-aineina on käytetty muun muassa tyrniä sekä maitotaloustuotteita, joka korostaa alueen vahvaa maidontuotantoa. Pohjassa on puolestaan kauraa, jota kasvaa myös kalajokisilla pelloilla. Koristelu on toteutettu luonnollisia raaka-aineita käyttäen ja myös niistä välittyy osa tarinaa.  

Tuomariston perusteluissa voittajaleivoksen makujen harmonia toteutuu erinomaisen hyvin. Kalajokisuus, värit ja tunnelma tulivat esille leivoksen ulkonäössä, väreissä ja muotoiluissa. Meren kajossa toteutuu myös leivoksen tekemisen helppous ja monistettavuus sekä muunneltavuus erilaisiin ruokavalioihin. Leivos on juhlava, mutta se sopii hyvin tarjottavaksi myös arjen kahvihetkissä.  

Voittajaleivos ei vain voita kilpailua, vaan se pääsee myös osaksi Kalajoki-menun reseptikirjaa, joka julkaistaan loppuvuodesta. Kolme parasta palkitaan lahjakorteilla saajan valitsemaan liikkeeseen Kalajoella, vaikkapa leivontaharrastuksen kehittämiseksi. 

Leivoskisan tuomaristoon kuuluivat Raili Myllylä (pj), kahvila-ravintolayrittäjä Minna Yrjänheikki, Kalajoen kaupungin ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Paula Kumpula sekä Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toimitusjohtaja Janne Anttila. Hanketta hallinnoi Kalajoen kaupunki ja se kestää vuoden 2025 loppuun. Rahoituksen on myöntänyt Rieska-Leader. 
 

Voittajaleivoksen resepti

MEREN KAJO- LEIVOS 5kpl (ohje on mitoitettu Puolipallo- silikonivuokaan, yhden leivoksen koko on 8cmx 4cm)

POHJAT
75 g voita
3,5 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria

KINUSKI
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
50 g voita

TYRNIMOUSSE
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl vaniljauutetta
200 g soseutettua tyrniä
1 rkl kylmäpuristettua tyrnimehua

MIRROR GLAZE -KUORRUTE
1 dl kylmäpuristettua tyrnimehua
1 dl kuohukermaa (yli 30 % rasvaa)
70 g sokeria
30 g glukoosisiirappia
2 liivatelehteä
(pieni pisara punajuurimehua, jos haluat voimakkaamman oranssin sävyn)

PAAHDETTU VALKOSUKLAA
75 g valkosuklaata

Valmistusohje
1. Paahda valkosuklaa. Kuumenna uuni 175 °C:een. Rouhi suklaa pieniksi
murusiksi, levitä leivinpaperin päälle ja paahda noin 5 minuuttia. Nosta
jäähtymään.

2. Pohjat. Sulata voi kattilassa. Lisää fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Taputtele seos
tiiviiksi leivinpaperin päälle (noin 25 × 20 cm) ja tasoita. Anna kovettua
jääkaapissa n. 1h ajan.

3. Kinuskisydän. Kaada kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä miedolla lämmöllä 106
°C:een. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä ensin vesihauteessa ja siirrä
jääkaappiin.
Ilman lämpömittaria: keittoaika noin 10 min. Testaa vesilasikokeella – kinuskin
tulee laskeutua hitaana pisarana kylmällä vedellä täytetyn lasin pohjalle.

4. Tyrnimousse. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma, lisää tuorejuusto,
sokerit, vaniljauute ja tyrnisose. Kuumenna tyrnimehu, liuota siihen liivatteet ja
jäähdytä. Lisää ohuena nauhana moussen joukkoon samalla vatkaten.

5. Kokoa leivokset. Täytä puolipallon muotoiset silikonivuoat ¾ täyteen moussea,
lisää kinuski leivosvuokien keskelle ja peitä lopulla moussella. (Ylimääräisen
kinuskin voi hyödyntää muussa leivonnassa tai jälkiruokien kanssa.)

6. Pohjat. Leikkaa kaurahiutalepohjasta terävällä muotilla, halkaisijaltaan noin 8 cm
pyöreitä paloja ja aseta moussen päälle. Pakasta leivoksia vähintään 4 tuntia tai
yön yli.

7. Mirror glaze. Laita liivatteet likoamaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kattilassa
kerma, sokeri, glukoosisiirappi ja puolet tyrnimehusta, kunnes sokeri sulaa. Ota
pois liedeltä, lisää loppu tyrnimehu ja liivatteet. Sekoita ja jäähdytä 30–35 °C:een.
(Voit laittaa muutaman tipan punajuurimehua jos haluat voimakkaamman värisen
kuorrutteen)

HUOM! Tyrnimehun happamuus voi aiheuttaa maidon/proteiiniin juoksettumista
tai erottumista, joten huolehdi ettet kuumenna seosta liikaa ja että kerma on
riittävän rasvaista, esim. 30% tai enemmän.

8. Kuorruttaminen. Irrota jäätyneet leivokset vuoista, aseta ritilälle (uuniritilä toimii
hyvin) ja kaada kuorrute päälle tasaisesti. Ritilän alle kannattaa laittaa uuninpelti
suojaksi, johon ylimääräinen kuorrute pääsee valumaan.

9. Viimeistely. Murskaa paahdettu valkosuklaa hienoksi. Koristele leivokset
suklaalla, kokonaisilla tyrneillä ja vihreällä lehdellä (esim. puolukan tai mintun).
Anna sulaa jääkaapissa ennen tarjoilua.

Lisätiedot:  

projektipäällikkö, Kalajoki-menu
Hannu Nevala
p. 040 184 0245

hannu.nevala@kalajoki.fi

Voittajaleivoksen tekijä
Laura-Leena Kupari,
p. 050 359 0560 
lauraleena.kupari@gmail.com 

Jaa sivu:
Kuuntele