Julkaisut

Kalajoen kaupunki käynnistää kunnallisen pysäköinninvalvonnan: "Turvallisuus ja ympäristö ovat meille valtavan tärkeitä asioita"

Julkaistu 30.5.2024 Muokattu 31.5.2024

Kalajoen kaupunki on käynnistämässä tänä kesänä kunnallisen pysäköinninvalvonnan valtuuston päätöksellä. Lupa Avilta on nyt saatu ja käytännön toimenpiteitä valmistellaan jo kovaa vauhtia.

– Asukkaiden, lomailijoiden ja yrittäjien, mutta myös viranomaisten huoli on nyt kuultu. Sesonkiaikoina Hiekkasärkillä pelastustehtäviä on ollut vaikea hoitaa, kun kadut ovat tukkiutuneet väärinpysäköidyistä autoista. Tähän asti meillä ei ole ollut keinoa puuttua tähän, kertoo kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

Erityisesti kesäisin Hiekkasärkillä on pysäköity virheellisesti ja leiriydytty luvattomasti. Vaaratilanteiden lisäksi luonto on kovilla, kun ajoneuvoja parkkeerataan pysäköintialueiden ulkopuolelle.

– Pysäköinnin sekavuus sekä metsiin öljyä vuotaneet ajoneuvot ovat aiheuttaneet useita vaaratilanteita ja öljyntorjuntatehtäviä niin pelastuslaitokselle kuin Kalajoen kaupungillekin. Turvallisuus ja ympäristö ovat meille valtavan tärkeitä asioita.

Pysäköinninvalvonta tekeekin Kalajoesta entistä turvallisemman kohteen asua ja lomailla, ja se tukee myös yhteisiä luontoarvoja. Matkailutoimijat Hiekkasärkkien alueella ovat päätöksestä hyvillä mielin.

– Olemme ainutlaatuinen luontokohde, jossa ympäristöstä tulee huolehtia kaikin mahdollisin keinoin. Se on meidän kaikkien toimijoiden yhteinen intressi, kertoo Visit Kalajoen toiminnanjohtaja Seija Vesala.

Aikarajoitukset asioinnin mukaan, virhepysäköinnistä sakot

Käytännössä kaikki kaupungin omistamat pysäköintialueet Hiekkasärkillä tullaan aikarajoittamaan ja virhepysäköinnistä sakottamaan. Valvonnan myötä esimerkiksi juhannuksena metsiin pystytetyt autoleirit jäävät historiaan.

– Ydinalueella jo nyt osa parkkipaikoista on ollut aikarajoitettuja, mutta tänä kesänä myös muut kaupungin pysäköintialueet tulevat parkkikiekollisiksi. Kannattaa siis olla tarkkana liikennemerkkien kanssa, ettei pysäköintikiekko jää vanhasta muistista laittamatta. Metsiin ei autoa voi jatkossa enää parkkeerata, kertoo kuntatekniikan päällikkö Juha-Pekka Karihtala.

JukuParkin pääportin puolella olevat paikat on aikarajoitettu esimerkiksi kuuteen tuntiin, jotta asiakkaat ehtivät hyvin viettää päivän vesipuistossa.

– Samaa parkkipaikkaa käyttävät usein Merisärkän asiakkaat, joiden iltariennoille kuuden tunnin pysäköinti pitäisi myös riittää.

Hilmantorin parkkipaikkaa käyttävät asioivat esimerkiksi jäätelökioskilla, käyvät ostoksilla tai ravintolassa. Heistä useimmille kaksi tuntia on sopiva kesto pysäköintiajaksi. Vierestä tosin löytyy vaihtoehto pidempään viipyville, kuten kylpylän asiakkaille.

– Kylpyläreissu venähtää helposti yli kahteen tuntiin ja iso parkkipaikka kylpylärakennuksen kyljessä on rajoitettu neljään tuntiin. Leirintäalueen parkkipaikka palvelee puolestaan ainakin rantapäivää viettäviä, kiipeilypuiston ja kesäteatterin asiakkaita. Siinä aikarajoitus on kuusi tuntia muutamia kahden tunnin paikkoja lukuun ottamatta.

Lisäparkkipaikka lentokentälle tulee tarpeeseen

Aivan mutkaton ei muutos ole, sillä juhannuksen sekä hellepäivien osalta parkkipaikkojen tarve kasvaa. Tämän vuoksi kaupunki on järjestämässä lisää tilaa 8-tien toiselta puolelta, lentokentän yhteydessä olevalta parkkipaikalta, kertoo kuntatekniikan päällikkö Karihtala.

– Näille paikoille ei aikarajoitusta tule ja parkkipaikka on kaikkien käytettävissä aina silloin, kun lentokentällä ei ole tapahtumia. Lentokentälle ohjaamme myös pidempään viipyvät juhannusvieraat. Majoituspalveluilla on luonnollisesti omat pysäköintipaikkansa yöpyjille.

Rekrytointi on käynnistetty tällä viikolla ja pysäköinninvalvojat aloittavat työnsä mahdollisimman pian. Ohjeistus tapahtuu kullakin pysäköintialueella liikennemerkein ja metsiin pystytetään pysäköinnin kieltävät kyltit.

– Leirintäalue palvelee telttailijoita. Metsiin aiempina juhannuksina pystytetyt autoleirit ovat pysäköinninvalvojien erityishuomion kohteina, Karihtala huomauttaa ja jatkaa.

– Ensimmäinen kesä opetellaan ja syksyllä ollaan jo viisaampia. Seuraavaa vuotta ajatellen voidaan opitun pohjalta miettiä tarvittavia säätöjä.

Juhannusvieraille tietoa pysäköinninvalvonnasta välitetään myös sosiaalisessa mediassa, ettei juhlan vietosta tarvitsisi lähteä parkkisakon kanssa.

– Majoituspalveluiden mukaan petipaikkoja on vielä vapaana, joten nyt on hyvä hetki varata mökki tai hotellihuone Kalajoen-reissua varten, Visit Kalajoen Vesala vinkkaa.

päivitetty: 31.5. 2024 klo 14.46 Juttua muokattu niin, että Avilta on tullut myönteinen päätös kunnallisen pysäköinninvalvonnan käynnistämiseksi.

Jaa sivu:
Kuuntele