Julkaisut

International House Kalajoen suunnittelutyö aloitettu – mukana 40 ulkomaalaista yli 10 eri maasta

Julkaistu 18.6.2024 Muokattu 18.6.2024

Tavoitteena on tukea maahanmuuttajien ja kansainvälisten osaajien työllistymistä ja asettumista Kalajoen alueelle tarjoamalla monipuolisia palveluita.

Kalajoen kaupungin koordinoima Duuniportti-projekti järjesti ensimmäisen “Unelmana International House Kalajoki” -työpajan, joka keräsi yhteen joukon kalajokisia ulkomaalaisia keskustelemaan ja ideoimaan, kuinka parhaiten tukea ulkomaalaisten integroitumista alueelle. Työpajaan osallistui 40 ulkomaalaista, jotka edustivat yli 10 eri kansallisuutta, kertoo projektipäällikkö Eemeli Alanne.

– Työpajan tavoitteena oli ideoida uusia toimintatapoja, jotka auttavat alueen ulkomaalaisia työllistymään ja asettumaan Kalajoen alueelle. Työpaja keskittyi toimintatapoihin, jotka auttavat kaikilla elämän osa-alueilla – työllistymisessä, koulutuksessa, vapaa-ajalla ja kulttuurissa sekä viestinnän parantamiseen, jotta ulkomaalaiset saisivat tarvitsemansa tiedot ja palvelut mahdollisimman tehokkaasti.

 

Osallistujat innostuivat ideoinnista ja yhdessä tekemisestä

Työskentelyn ajaksi osallistujat jaettiin pienryhmiin, joissa oli monipuolisesti eri kansallisuuksia. Ryhmätyöskentelyssä käytettiin post-it-lappuja ideoiden kirjaamiseen, ja ideoita sai kirjata suomeksi, englanniksi tai omalla äidinkielellä, mikä mahdollisti laajan osallistumisen eri taustoista tuleville henkilöille.

– Työpajassa syntyi runsaasti ideoita, kuten uusia tapahtumia, palveluita ja toimintatapoja, jotka edistävät ulkomaalaisten integroitumista. Erityisesti korostettiin tarvetta luoda monipuolisia palveluita ja toimintaa, jotka huomioivat eri elämäntilanteissa olevien ihmisten tarpeet, Alanne kertoo.

Työpajan ilmapiiri oli innostava ja osallistava, mikä heijastui monipuolisissa ja luovissa ideoissa. Osallistujat olivat aktiivisia ja kertoivat avoimesti ideoistaan ja kehityskohteista. Työpajan lopuksi koottiin yhteen keskeiset havainnot. 

– Oli mahtavaa nähdä ja seurata, kun eri taustoista ja maista tulleet ihmiset ideoivat yhdessä. Työpajan päätteeksi on helppo todeta, että International Houselle ja sen toiminalle on tarvetta Kalajoella, toteaa Kalajoen kaupungin kansainvälisyyskoordinaattori Susanna Leiviskä.

 

Duuniportti auttaa työllistymään ja asettumaan

Työpaja on osa Kalajoen kaupungin koordinoimaa Duuniportti-projektia, joka keskittyy alueen työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien ratkaisemiseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää alueellista yhteistyötä ja innovatiivisia toimintamalleja osaavan työvoimansaamiseksi sekä sujuvoittaa työllistymis- ja kouluttautumisprosesseja. Hankkeen osatoteuttajia ovat Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU ja Kalajoen kristillinen opisto. Projekti on Euroopan unionin osarahoittama.

– Yksi projektin keskeisistä tuloksista on International House Kalajoki -toiminnan käynnistäminen. Toiminta on suunnattu maahanmuuttajille ja kansainvälisille osaajille, ja sen tavoitteena on tukea heidän työllistymistään, asettautumistaan ja integroitumistaan Kalajoen alueelle tarjoamalla monipuolisia palveluita riippumatta maahantulotavasta, taustoittaa projektipäällikkö Alanne, ja jatkaa.

– Työpajan tavoitteena oli käynnistää International Housen suunnittelutyö yhdessä kohderyhmän kanssa ja työpaja on erinomainen esimerkki siitä, miten yhteisöllisellä yhteistyöllä luodaan innovatiivisia ratkaisuja ja tuetaan ulkomaalaisten integroitumista alueelle.

Jaa sivu:
Kuuntele