Julkaisut

Bussilla töihin tai junalle!

Julkaistu 8.4.2024 Muokattu 8.4.2024

Miten kesävieraat pääsevät perille? Entä kuinka onnistuu työmatka Ylivieskaan ilman omaa autoa? Ja pitääkö junamatka Helsinkiin unohtaa, kun kaveria ei kehtaa pyytää kuskaamaan asemalle ennen kukonlaulua? Vastaus näihin kysymyksiin löytyy bussivuoroista, joiden järjestämisestä vastaa osittain Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tavoitteena on ollut lisätä joukkoliikenteen tunnettavuutta sekä lisätä joukkoliikenteen matkustajamääriä, kertoo joukkoliikennevastaava Samuli Kallio.

– Kaikkiin Kalajoen neljään taajamaan eli Kalajoelle, Hiekkasärkille, Himangalle ja Raution on säännöllistä linja-autoliikennettä. Kalajoen, Hiekkasärkkien ja Himangan kautta kulkee linja-autovuoroja Kokkolaan ja Ouluun. Kalajoelta ja Hiekkasärkiltä puolestaan on liikennettä Ylivieskaan.

Raution kautta taas kulkee osa Kalajoen ja Ylivieskan välisistä vuoroista. Lisäksi Kalajoelta kulkee linja-autovuoroja Oulaisiin, Haapavedelle ja Kärsämäelle.

– Kalajoelta katsottuna lähin rautatieasema on Ylivieskassa, jossa useilta linja-autovuoroilta on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen päivittäin. Lisäksi joiltakin vuoroilta on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Kokkolassa, Kallio jatkaa.

Ylivieskan kautta kulkeminen on kilpailukykyinen vaihtoehto myös jatkettaessa matkaa junalla esimerkiksi Helsinkiin tai Tampereelle.

– Matka-ajoissa ei ole suurta eroa huolimatta siitä, vaihdetaanko junan ja linja-auton välillä Kokkolassa vai Ylivieskassa. Lisäksi Kokkolan ja Ylivieskan vaihtoyhteydet täydentävät toisiaan. Matka-aika Hiekkasärkkien ja Helsingin välillä on Kokkolan kautta noin 5-6 tuntia ja Ylivieskan kautta noin 5,5–6,5 tuntia.

Vaihtoyhteyksiä on myös Kärsämäellä linja-autojen kaukoliikenteeseen. Kallio muistuttaa, että ajantasaiset aikataulut ja lipputuotteet kannattaa varmistaa aina ennalta.

– Lipputuotteita useimpiin linja-autovuoroihin myydään verkossa. Verkosta matkalippuja on saatavilla muun muassa Matkahuollon aikatauluhausta sekä Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Mobiilisovelluksesta voi hakea myös linja-automatkan tai linja-auto- ja junamatkan muodostaman matkaketjun aikataulut sekä ostaa kertalippuja linja-autoihin ja juniin. Matkojen tai matkaketjujen aikatauluja voi hakea myös Matkahuollon reittioppaasta sekä Google Mapsista, mutta tällöin liput on ostettava erikseen.

Osassa linja-autovuoroista matkalippuja myydään myös käteisellä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Lippuja juniin sekä junien aikatauluja on saatavilla myös VR:n verkkosivuilta sekä VR Matkalla -sovelluksesta.

Asiasta kerrotaan tarkemmin kaupungin verkkosivuilla, jonne on koottu myös tiedot pysäkeistä. Lähtöpysäkki kannattaa tarkistaa ennalta, sillä osa vuoroista ajaa linja-autoaseman kautta, kun taas osa käyttää kirkon luona 8-tiellä olevia pysäkkejä. Pääset tutustumaan asiaan tarkemmin tästä linkistä.

Linja-autoyhteydet Kalajoen ja Raahen välillä paranevat entisestään 3.6.2024 alkaen, kun Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kilpailuttamat uudet linja-autovuorot käynnistyvät.

– Vuoroja reitillä lisätään koulujen loma-aikoina. Uudet arkipäivinä aamuisin ja iltapäivisin ajettavat vuorot parantavat asiointi- ja opiskeluyhteyksiä. Reitillä on nykyisin vähän liikennettä kesäisin, mikä on hankaloittanut erityisesti opiskelijoiden matkustamista Raaheen, Kallio kertoo.

Jaa sivu:
Kuuntele