Julkaisut

Perusvalmennus pysäyttää yrittäjän vastuullisuusasioiden äärelle: "Vastuullisuus on päivän sana"

Julkaistu 10.5.2024 Muokattu 10.5.2024

Yrityksen vastuullisuus pitää sisällään ympäristöasioiden lisäksi myös sosiaalisen vastuun eli kaiken ihmisiin liittyvän toiminnan sekä taloudellisen vastuullisuuden.

Kalajoen seudun yritykset ovat päässeet tänä keväänä kehittämään osaamistaan ja omaa yritystään kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Yrityksen vastuullisuus on laaja kokonaisuus ja sisältää ympäristöasioiden lisäksi myös sosiaalisen vastuun eli kaiken ihmisiin liittyvän toiminnan sekä taloudellisen vastuullisuuden, kertoo yritysasiantuntija Anna Uusitalo.

– Vastuullisuuden perusvalmennuksessa yritykset ovat päässeet konkreettisen tekemisen pariin, sillä toisessa ryhmätyöpajassa agendana oli yritysten vastuullisuussuunnitelmien teko. Suunnitelmat pohjautuvat yrityksen arvioihin ja liiketoiminnan kehittämistavoitteisiin vastuullisuus huomioiden.

Uusitalon mukaan pienemmät yritykset eivät vielä ole vastuullisuusraportointivelvollisia, mutta isompien yritysten toimitusketjujen kautta raportointivelvollisuuden tulevat laajenemaan myös pienemmille yrityksille.

– Valmennuksessa yrittäjät ovat aloittaneet työstämään vastuullisuussuunnitelmaa, joka voi toimia pienen yrityksen vastuullisuusraporttina osoittamaan, että vastuullisuus on huomioitu ja kehityskohteita viedään eteenpäin käytännön arjessa.

Pienten yritysten vastuullisuusraportille ja suunnitelmalle ei siis ole vielä olemassa standardimallia. Valmennuksessa hyödynnettävien työkalujen avulla suunnitelman teko on yritykselle helppoa.

– On hienoa, että erikokoiset ja eri toimialoilla toimivat yritykset ovat huomanneet vastuullisuuden olevan päivän sana. Valmennuksen tavoitteena on osallistujien osaamisen lisääminen ja toisaalta oman yrityksen ja sen muutoskyvykkyyden kehittäminen, Uusitalo kertoo ja jatkaa.

– Yksi yrittäjä kertoi kokevansa valmennuksen kaksi ryhmätyöpajaa tärkeiksi, sillä ilman niitä ei olisi tullut pysähdyttyä vastuullisuusasioiden äärelle. Muutama yritystoimintaa aloittava kertoi, että valmennukseen osallistumisen myötä vastuullisuusasiat tulevat huomioiduksi yrityksen toiminnan alusta saakka.

Perusvalmennukseen osallistuneet ovat tehneet digitaalisen vastuullisuustestin, jolla on kartoitettu yritysten vastuullisuuden nykytilaa sekä yrittäjien tarpeita ja tavoitteita vastuullisuusvalmennukselle. Valmennuksen jälkeen yrittäjät jatkavat vastuullisuussuunnitelman toteutusta ja kehittämistyötä käytännön arjessa. Vastuullisuussuunnitelman voi tehdä esimerkiksi kolmen vuoden aikajanalle.

– Perusvalmennuksen suoritettuaan osallistujat saavat digitaalisen vastuullisuuden osaamismerkin, jota voi hyödyntää yrityksen viestinnässä ja markkinoinnissa.

Vastuullisuuden perusvalmennus on järjestetty tänä keväänä Kalajoen lisäksi Raahessa ja Nivalassa.

Kiinnostuitko perusvalmennuksesta? Järjestämme perusvalmennuksia alueen yrittäjien ja yritysten tarpeiden mukaisesti vielä loppuvuodesta 2024 ja vuoden 2025 aikana. Lisäksi tulossa on vastuullisuuden strategiavalmennus sekä vastuullisuusraportoinnin valmennus. Kysy lisää alueesi yritysasiantuntijalta Annalta!

Anna Uusitalo
Yritysasiantuntija (ESR+)
+358 40 508 7667

anna.uusitalo@kalajoki.fi
www.vastuullisuusvalmennus.fi

Vastuullisuuden perusvalmennus järjestetään osana VATUPASSI – Vastuullinen tulevaisuus -projektia. Projektin tavoitteena on lisätä osaamista ja muutoskyvykkyyttä työelämään mikro- ja pienyrityksissä. Projektissa ovat mukana Kalajoen kaupunki, joka tarjoaa yrityspalveluita myös Merijärven ja Alavieskan yrittäjille, Raahen seudun kehitys (Raahe, Pyhäjoki & Siikajoki), Ylivieskan kaupunki ja Nivala-Haapajärven seutu NIHAK. Ryhmähankkeen päätoteuttaja on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti.

Jaa sivu:
Kuuntele