Julkaisut

Osallistu kisaan, loihdi Kalajoki-leivos!

Julkaistu 25.8.2024 Muokattu 25.8.2025

Kalajoelle etsitään nyt omaa leivosta. Osallistu kisaan 30.9. mennessä.

Kalajoki-menu kutsuu sinut mukaan herkulliseen ja kaikille avoimeen kilpailuun, jossa etsitään Kalajoen omaa leivosta tai leivonnaista! Kyseessä ei ole pelkkä leivontakilpailu, vaan kutsu vangita Kalajoen henki yhteen suupalaan. Tämä voi näkyä makumaailmassa, väreissä, muodossa tai reseptin taustalla olevassa kertomuksessa.

Kilpailuun osallistuva tuote voi olla klassinen leivos, moderni tulkinta perinteestä tai täysin uusi luomus, kunhan siinä on ripaus Kalajoen taikaa! Pääasia ei ole monimutkainen tekniikka vaan tunne, jonka leivonnainen herättää – miten se kertoo Kalajoesta.

Osallistuvan leivonnaisen tulee olla muodoltaan ja rakenteeltaan selkeästi annosleivos, ei suurempi kokonaisuus, kuten kakku tai piirakka, joka jaetaan osiin. Tavoitteena on löytää yhden henkilön nautittavaksi sopiva leivos, joka voidaan valmistaa ja tarjoilla yksittäin.

Voittajan valinnassa arvioidaan seuraavia kriteereitä:

1. Makuelämys – maku ja tasapainoisuus ovat kaiken ydin.
2. Kalajokisuus – miten leivonnainen ilmentää Kalajoen historiaa, värejä ja tunnelmaa?
3. Ulkonäkö ja esteettisyys –, värit ja muotoilu ovat osa elämystä.
4. Raaka-aineet – Paikallisten ja puhtaiden raaka-aineiden käyttö tuo lisäpisteitä. Toivottavaa on, että koristelussa käytetään luonnollisia raaka-aineita keinotekoisten väriaineiden sijasta.
5. Helppous ja monistettavuus – Leivos sopii sekä ammattilais- että kotileipureiden leivottavaksi.
6. Muunneltavuus – Mahdollisuus sovittaa leivos erilaisiin ruokavalioihin
7. Sopii eri tilanteisiin – leivonnainen, joka ilahduttaa niin juhlassa kuin arjen kahvihetkessä.

Voittajaleivoksen valitsee myöhemmin ilmoitettava raati. Myös yleisö pääsee valitsemaan oman suosikkinsa. Huomioithan, että kilpailuun osallistuvien leivosten reseptit ovat julkisia ja ne on tarkoitettu kaikkien käytettäväksi kilpailun jälkeen. Näin sekä kaupallisilla että ei-kaupallisilla toimijoilla on mahdollisuus hyödyntää reseptejä.

Voittajaleivonnainen ei vain voita kilpailua, vaan se pääsee osaksi Kalajoki-menua ja saa paikkansa tarinassa, joka elää kahvipöydissä vielä pitkään. Kilpailun järjestäjällä on myös mahdollisuus valita useampi leivosresepti osaksi Kalajoki-menua.

Palkinnot

Kolme parasta palkitaan lahjakorteilla kalajokiseen liikkeeseen, vaikkapa leivontaharrastuksen kehittämiseksi.

1. sija: 500 euron lahjakortti
2. sija: 300 euron lahjakortti
3. sija: 100 euron lahjakortti

Kilpailuun osallistumisohjeet

Kilpailussa on vain yksi sarja ja on avoin kaikille – niin kotileipureille, alan opiskelijoille kuin ammattilaisillekin. Alaikäiset voivat osallistua vanhemman kirjallisella luvalla. Osallistuja voi osallistua kilpailuun vain yhdellä leivonnaisella.

Osallistuminen tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäiseksi kilpailuun tulee ilmoittautua sähköpostitse hannu.nevala@kalajoki.fi viimeistään 30.9.2025. Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujan tulee kertoa nimensä, yhteystietonsa sekä lyhyesti leivonnaisensa nimi ja mahdollinen idea sen taustalla.

Varsinainen finaalitapahtuma järjestetään lauantaina 8.11.2025 Kalajoella. Finaalissa osallistuja tuo mukanaan viisi leivonnaista sekä leivoinnaisen kirjallisen reseptin, joka sisältää raaka-aineet ja selkeät valmistusohjeet. Mikäli osallistujia on runsaasti, järjestäjällä on oikeus toteuttaa esikarsinta, jossa valitaan finaaliin etenevät leivonnaiset.

Pakkaa valmiit leivokset (5 kpl) omiin tarjoiluastioihin (läpinäkyvä kakkukupu + -alunen + cooleri alle + kylmälaukku). Valintatapahtumassa mukana olevien tulee olla paikalla esittelemässä omaa leivostaan.

 

 

Lisätiedot:

Hannu Nevala, hannu.nevala@kalajoki.fi

p. 040 1840 245

Jaa sivu:
Kuuntele