Julkaisut

Kalajoen yrittäjäpalkinnnot 2023

Julkaistu 2.12.2023 Muokattu 2.12.2023

Kalajoen vahvaa yrityskulttuuria huomioidaan vuosittain tuomalla esiin ja palkitsemalla ansioituneita yrityksiä Kalajoen Yrittäjägaalassa. Tänä vuonna palkittiin seuraavat yritykset.

Kalajoen kaupungin palkitsemiset

  • Vuoden yritys: Steel-Kamet Oy
  • Vuoden maaseutuyritys: Kalajoen Neliveto Oy
  • Matkailumajakka: Hotelli Rantakalla Oy
  • Elämäntyö-yrittäjäpalkinnot: Veikko Karjalainen ja Aila Siirilä
  • Vuoden Nuori Yritys: Lehmätiimi Oy

Yrittäjäyhdistysten palkitsemiset

  • Kalajoen Yrittäjät ry/yrittäjäpalkinto: Kalajoen Rakennus Oy
  • Himangan Yrittäjät ry/yrittäjäpalkinto: Ja-Mi Group Finland Oy:n.

Kalajoen Vuoden yritys 2023 Steel-Kamet Oy

Steel-Kamet Oy on 40 vuotta vanha kalajokinen yritys. Tänä päivänä yritys työllistää 40 henkilöä, joista Kalajoen tehtaalla 30, Kempeleessä mekaanisen suunnittelun parissa 5viisi ja Pirkkalassa automaatiosuunnittelun, myynnin ja huollon tehtävissä viisi henkilöä. Steel-Kamet tunnetaan korkealaatuisista tuotteista, siitä osoituksena on, että yli 70 % Suomen betonista tehdään Steel-Kametin valmistamilla laitteilla. Viime lokakuussa toteutettiin yritysjärjestelyjä, joiden myötä hankittiin omistukseen myös ruotsalainen ja norjalainen yritys. Järjestelyillä tavoitellaan Steel-Kametin kasvua pohjoismaiden ykköstoimittajaksi betonilaitteiden valmistuksessa. Yrityksen nimi vaihtuu vuodenvaihteessa Kamet-Röbäcks Oy:ksi.

Vuoden maaseutuyritys 2023 Kalajoen Neliveto Oy

Kalajoen Neliveto Oy:n yrittäjät ovat tehneet konetöitä siitä lähtien, kun jalat ovat ylettyneet traktorin polkimille. Varsinainen yritystoiminta käynnistyi aurausurakoinnilla yrittäjien ollessa vasta 15-vuotiaita. Yrityksen toimialana on säilörehunkorjuu, lietteenlevitys ja talviaikana lietteen siirto kuorma-autolla sekä nykyaikaisten maatalouden laitteiden huolto- ja korjaustoiminta. Yritys on ollut mukana yli 15 vuotta Valtran tuotekehityksessä, jonka myötä on kehitetty uusia tuotteita modernin maatalouden tarpeisiin. Kalajoen Neliveto on ollut myös mukana kehittämässä erityishaasteisiin olevaa kärkiauraa sekä kotimaiseen puolustusteknologiaan liittyvää laitetta.

Matkailumajakka 2023 Hotelli Rantakalla Oy

Hotelli Rantakalla on Hiekkasärkkien vanhimpia yrityksiä. Huonekapasiteettia on 44 hotellihuoneen ja 77 huoneiston verran. Yrittäjä Esa Valli aloitti liiketoiminnan Rantakallan alueella vuonna 2010 silloisten liikekumppanien kanssa ja vuonna 2018 yrityskauppojen myötä Raija Eskola-Valli tuli mukaan yritykseen. Viime vuodet ovat olleet Rantakallan alueen vilkasta rakentamisen aikaa lähes 10 miljoonan euron investointien myötä. Rakennusoikeutta alueella on jäljellä vielä neljän kerrostalon verran.

Elämäntyö-yrittäjäpalkinnot 2023

Veikko Karjalainen

Kajaanista kotoisin oleva Karjalainen saapui Kalajoelle opiskelemaan kotiteollisuuskouluun, jonka rakennuslinjalta hän valmistui vuonna 1966. Opiskelujen jälkeen Karjalainen toimi puuseppänä, lähetyspäällikkönä sekä talonrakennustehtävissä eri puolella Suomea ja Libyassa. Viime vuonna tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Veikko Karjalainen lähti yrittäjyyden polulle ja perusti oman yrityksen. Yrityksen nimenä oli alkuun Kalajoen Taide ja Kehys, sittemmin Kalajoen Taide ja Kuva Kommandiittiyhtiö. Yrityksen toimintaan on kuulunut taide- ja valokuvaustarvikkeiden myynti sekä kehystys- ja avainpalvelujen tarjoaminen.

Karjalainen täytti 80 vuotta tämän vuoden tammikuussa. Yrittäjä ei ole malttanut jäädä eläkkeelle, vaan pitää edelleen liikettään auki joitakin päiviä viikossa. Karjalainen sanoo pyörittävänsä yritystään tavatakseen ihmisiä, ja hänen mielestään ihmisten tapaaminen onkin työn suurin rikkaus. Yrittäjyys on Karjalaiselle elämäntapa ja elämäntyö, jota hän sanoo jatkavansa omaksi ilokseen.

Aila Siirilä

Aila Siirilä on syntynyt ja käynyt koulunsa Kannuksessa, mutta lapsuudenperheen koti sijaitsi Toholammilla. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1959 ja suoritti opintoja Helsingin, Jyväskylän ja Vaasan yliopistoissa. Siirilän työuralle on kuulunut mm. opettajan ja kassanhoitajan töitä sekä konttorinhoitajan tehtävä Suomen Kiinteistönhoito Oy:n palveluksessa. Siirilä päätti perustaa oman yrityksen Kalajoen Kiinteistönhoito Oy:n, jonka toimintaa on takana jo 40 vuotta.

Siirilän omien sanojen mukaan eläköityminen ei ole käynyt hänellä mielessäkään. Yrittäjyyden lisäksi Siirilän elämään on kuulunut laajasti erilaisia luottamustoimia valtakunnan, maakunnan ja paikkakunnan tasolla niin politiikan, kulttuurin, urheilun kuin kotiseututyönkin parissa. Kotiseutuneuvoksen arvonimi Siirilälle myönnettiin vuonna 2015. Siirilä kertoo olevansa kiitollinen siitä, että on saanut olla uransa ja elämänsä aikana ihmisten kanssa tekemisissä ja palvella asiakkaita ja muita ihmisiä omalla tekemisellään.

Vuoden Nuori Yritys 2023 Lehmätiimi Oy

Lehmätiimi Oy on perustettu vuonna 2019. Kyseessä on nautojen työterveyshuoltoa eli eläinlääkintä- ja sorkkahoitopalveluja tarjoava yritys, jonka suuntana ovat tuotantoeläimet. Palveluita ovat ennaltaehkäisevä sorkkahoito, akuutti sorkkahoito ja karjan suunnitelmallinen terveydenhoito. Yritys on kasvanut jo kolme työntekijää työllistäväksi yritykseksi. Tavoitteena on nykyaikaisen maitotilan ongelmien ennaltaehkäisy toiminnan ollessa osa maatilan tuotantotiimiä.   

Kalajoen Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinto 2023 Kalajoen Rakennus Oy 

Kalajoen Rakennus on perustettu vuonna 2017. Yrityksen liiketoiminta lähti liikkeelle omakotitalojen ja loma-asuntojen rakentamisella ja muutaman toimintavuoden jälkeen rakentaminen laajeni rivitaloihin. Viimeisimmät vuodet Kalajoen Rakennus on keskittynyt voimakkaasti matkailurakentamiseen ja etenkin Kalajoen Marinan alueen kehittämiseen. Parhaillaan rakennetaan Marina Resortin kolmatta kerrostaloa ja neljännen rakentaminen on tavoitteena käynnistää ensi keväänä. Yrityksen brändilupauksena on ”Kestävää ja kaunista laaturakentamista”.

Himangan Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinto 2023 Ja-Mi Group Finland Oy

Teollisuuden eri aloille henkilöstöpalveluita tarjoava yritys on perustettu noin kymmenen vuotta sitten. Vuoden 2023 aikana yrityksen kautta on työllistynyt noin 70 teollisuuden ammattilaista alueella toimiviin yrityksiin. Yritys on kehittänyt toimintaansa voimakkaasti viime vuosina ja yrityksen liikevaihto onkin kolminkertaistunut kehitystyön myötä. Vuonna 2023 Ja-Mi järjesti ydinliiketoimintansa lisäksi Himangalla ensimmäistä kertaa Satamarock-festarit, joka toi paikalle yli 1 300 kävijää ja saavutti sosiaalisessa mediassa valtakunnallista huomiota lähes ilmiöksi asti. 

Valokuvat

Yrittäjägaalan valokuvauksesta paikan päällä huolehtii Kalajoen kaupungin tilauksesta Ari-Pekka Hihnala, joka voi ilman erillisiä kuluja toimittaa palkittavien yritysten ja yrittäjien valokuvia myös lehdistölle. Yhteystiedot Ari-Pekka Hihnala/Valokuvaamo Pauha, info@pauha.fi, puh. 0443003917

Lisätietoja

Jukka Puoskari
kaupunginjohtaja
puh. 044 469 1200                              
jukka.puoskari@kalajoki.fi 

Miia Himanka
elinkeinojohtaja            
044 469 1246
miia.himanka@kalajoki.fi

Jaa sivu:
Kuuntele