Julkaisut

Kalajoen kaupungin tulos plussalle: “Väkimäärä kasvaa ja talous on tasapainossa” 

Julkaistu 27.3.2024 Muokattu 27.3.2024

Pitkäjänteinen panostus hyvinvointityöhön näkyy arkisina saavutuksina: koululaiset pääsevät harrastamaan koulupäivän yhteydessä ilmaiseksi ja monipuoliset liikuntamahdolliset lisäävät paikkakunnan yhteisöllisyyttä. 

vanhemmat ja kaksi lasta rannalla

Kalajoen kaupungin strategisissa linjauksissa on jo vuosikymmeniä tavoiteltu positiivista työpaikka- ja väestökehitystä. Nämä tavoitteet yhdessä tasapainossa olevan talouden kanssa mahdollistavat pitkäjänteisen kehittämistyön ja kattavan palvelutarjonnan kalajokisille asukkaille, yrityksille ja veronmaksajille, taustoittaa kaupunginjohtaja Jukka Puoskari

– Meillä on talous tasapainossa ja selviämme myös tulevista haasteista. Myös velkamäärä on varsin kohtuullinen. 
 
Tulevilla haasteilla Puoskari viittaa sote-muutoksen myötä kiristyvään kuntataloustilanteeseen. Kuntien talous heikkenee vuodesta 2024 alkaen voimakkaasti, kun verotulojen ja valtionosuuksien taso vakiintuvat sote-uudistuksen jälkeiselle tasolle. 

–  Sekä valtio että monet kunnat ovat ylivelkaantuneet. Useassa kunnassa on odotettavissa hankalia saneeraustoimenpiteitä. Kalajoen vahva talouspohja mahdollistaa tulevista vuosista selviämisen. Hyvä tulos vahvistaa kaupungin talouden puskuria ja tämä takaa, että voimme tarjota edelleen kuntalaisille laadukkaita palveluja. 

Kaupungin vertailukelpoisen nettomenon kasvu oli lähes 10 prosenttia. Nettomenon kasvuun vaikuttivat erityisesti kunta-alan palkankorotukset sekä korkea inflaatio, mutta myös kaupungin palvelutuotantoa koskevat ratkaisut, avaa talousjohtaja Pirjo Männistö

– Panostus lasten ja nuorten erityiseen tukeen näkyy harkittuna menojen kasvuna. Kaupungin suurin palvelu on sote-uudistuksen jälkeen varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelut, johon käytettiin reilu 20 miljoonaa euroa. Tämä on lähes puolet kaupungin kokonaismenoista. 

Myös liikuntaan ja hyvinvointiin on satsattu. Harrastamisen Suomen mallin mukainen kerhotoiminta koulupäivän yhteydessä tarjoaa mielekästä tekemistä koululaisille. 

– Kerhotoiminnan kautta kaupunki tarjoaa maksutonta ja mieluisaa harrastetta koulupäivien yhteydessä. Viikoittaisia kerhoryhmiä on liki 60, sisältöteemoja 40 ja osallistujia 600, kertoo kehitys- ja valmennuspäällikkö Juha Isolehto

Kalajoen kaupunki oli myös yksi viime vuoden kolmesta Suomen liikkuvin kunta -kilpailun finalisteista. Kilpailun teemana oli ”Kunnat – arjen liikuttajat”.   

– Opetus- ja kulttuuriministeriön, aluehallintovirastojen ja paralympiakomitean arvioissa kerrotaan, että kunta on monipuolisesti edistänyt kuntalaisten liikkumismahdollisuuksia ja vahvistanut näin liikunnan avulla paikkakunnan vetovoimaisuutta ja yhteisöllisyyttä.  

Kaupunginjohtaja Puoskari listaa vielä, että Kalajoen vahvuuden perusta on osaavan henkilöstön lisäksi johdonmukainen ja rohkea päätöksenteko.  

– Päättäjillä on riittänyt rohkeutta tehdä vaikeitakin ratkaisuja ja perustella tehtyjä ratkaisuja. Selkeät linjaukset ja vuorovaikutteinen yhteistoiminta innostavassa ilmapiirissä tekee meistä jatkossa vieläkin vahvempia. 
 
Lisätietoja:  

kaupunginjohtaja Jukka Puoskari, p. 044 4691 200, jukka.puoskari@kalajoki.fi
talousjohtaja Pirjo Männistö, p. 044 4691 378, pirjo.mannisto@kalajoki.fi 
 
Voit lukea asiasta lisää tästä linkistä

Jaa sivu:
Kuuntele