Vastuullisuusblogi: Kalajoki kasvaa ja kansainvälistyy – Monikulttuurisuus vahvuutena niin arjessa kuin työelämässä
Julkaistu 28.4.2025 Muokattu 29.4.2025Kansainvälisyyskoordinaattori Susanna Leiviskä kirjoittaa vastuullisuusblogissa Kalajoen kaupungin hyvistä väestösuhteista: "Meillä asuu pysyviä asukkaita 42:sta eri maasta. Se on pienehkölle seutukaupungillemme iso määrä."

Kalajoen kaupungin kansainvälisyys näkyy katukuvassa, päiväkodeilla, kouluilla, paikallisissa oppilaitoksissa Jedulla ja Kristillisellä opistolla sekä työpaikoilla. Kaupungissamme oli vuoden 2024 lopussa maahanmuuttajia 494 henkilöä ja määrä on nousussa. Useissa Suomen kaupungeissa asukasmäärä onkin pysynyt ennallaan tai kasvanut ainoastaan maahanmuuton ansiosta.
Useimmiten muuttosyynä Kalajoelle on ollut työllistyminen. Yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa, ja kaikille aloille sitä ei enää löydy lähialueilta, saati koko maasta. Perhesiteet sekä opiskelupaikan saaminen ovat myös muuttamisen syinä. Ukrainalaisten tilapäistä suojelua saavien määrä on kohtuullisen suuri kaupungissamme ja muutamia turvapaikanhakijoitakin on muuttajissa.
Monikulttuurisuus ja kotoutumisen tukeminen ovat keskeinen osa sosiaalista vastuullisuutta, sillä ne edistävät yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja koko Kalajoen lähiyhteisön hyvinvointia. Kun kaikille tarjotaan mahdollisuus työllistyä, oppia ja osallistua taustastaan riippumatta, rakennamme vahvempaa ja avoimempaa yhteiskuntaa, jossa jokainen voi kokea itsensä tervetulleeksi. Kalajoen kaupungissa ja työpaikoilla on tunnistettu monimuotoisuuden arvo ja se luo tilaa uusille näkökulmille, innovaatioille ja kestävälle kasvulle nyt ja tulevaisuudessa.
Asukkaita 42:sta eri maasta
Saamme Kalajoella olla ylpeitä kansainvälisyydestämme. Asenteet muuttajia kohtaan ovat hyvät ja yritykset myös palkkaavat mukavasti työntekijöitä uusista asukkaistamme. Meillä asuu pysyviä asukkaita 42:sta eri maasta. Se on pienehkölle seutukaupungillemme iso määrä. Ja mikä rikkaus meillä onkaan ympärillämme heistä. Voimme perehtyä eri kulttuureihin ja kieliin, myös lapset ja nuoret oppivat luonnollisesti toimimaan kaikkien kansallisuuksien kanssa.
Mielestäni maahanmuuttajia voisi hyödyntää enemmänkin yhteisössämme. Useat heistä kaipaavat paikallista ystävää, jotta voisivat mm. opetella ja käyttää suomen kieltä. Rohkaisenkin työpaikoilla ja harrasteryhmissä toimivia ottamaan kontaktia ja pyytämään maahanmuuttajia toimintaan mukaan. Kotoutuminen alueelle on nopeampaa ja vahvempaa, kun kansainväliset asukkaamme saavat suomalaisia ystäviä ja tuttavia. Onhan meistä kaikista kiva, kun esimerkiksi kauppareissulla tapaamme jonkun, jota tervehtiä.
Kalajoella on hyvä ilmapiiri kaikkien väestöryhmien välillä. Hyvillä väestösuhteilla tarkoitetaankin, että eri väestöryhmien välillä on positiivista vuorovaikutusta ja ryhmät suhtautuvat toisiinsa kunnioittavasti ja luottaen. Väestösuhteissa keskeisiä osa-alueita ovat asenteet, turvallisuuden tunteet, vuorovaikutus ja osallisuus. Kalajoella arvostetaan kansainvälisyyttä ja monimuotoisuutta ja maahanmuuttajat ovat tärkeä osa yhteisöämme. Yhdessä rakennammekin täällä kestävää ja yhtenäistä tulevaisuutta!
International House – Apua, tukea ja mahdollisuuksia maahanmuuttajille
Kalajoen Duuniportti -hankkeessa kehitämme kaupunkiimme International House toimintaa maahanmuuttajien sekä yritysten palvelemiseksi. Järjestämme mm. HelpHour -vastaanottoa keskiviikkoisin ilman ajanvarausta. Tuolloin maahanmuuttaja voi tulla kysymään neuvoja mm. asumiseen, opiskeluun, työllistymiseen, harrastuksiin tms. liittyvissä asioissa. Järjestämme myös erilaisia kerhoja, kuten Kid’sHour, MusicHour ja SportHour. Myös työnantajat voivat olla yhteydessä tarvitessaan kansainvälisiä työntekijöitä alueeltamme tai jo työsuhteessa olevien kansainvälisten osaajien asettautumispalveluihin.
On tärkeää, että Kalajoen kaupunki panostaa kansainvälisyyspalveluihin ja tarjoaa apua ja tukea maahanmuuttajille, sillä sujuva kotoutuminen hyödyttää sekä tulijoita että koko Kalajoen seutua. Kun uudet asukkaat saavat tarvitsemansa tiedon, tuen ja mahdollisuudet työllistyä ja osallistua, he voivat rakentaa itselleen hyvän arjen ja tuoda osaamistaan osaksi paikallista elämää. Yhteisöllinen ja vastuullinen Kalajoen kaupunki varmistaa, että jokainen voi tuntea itsensä tervetulleeksi ja löytää paikkansa uudessa kotimaassa.
Tervetuloa mukaan jokavuotisiin kansainvälisiin, kaikille avoimiin tapahtumiimme, kuten esimerkiksi kansainväliseen ravintolapäivään (tulossa keväällä su 25.5.2025). Tapahtumissamme pääsee matalalla kynnyksellä tutustumaan kansainvälisiin asukkaisiimme mm. ruoan ja kulttuurin kautta.
Susanna Leiviskä
Kansainvälisyyskoordinaattori
Kirjoittaja on Kalajoen kaupungin kansainvälisyyskoordinaattori Susanna Leiviskä. Susanna kehittää kaupungin kotoutumispalveluita ja organisoi erilaisia monikulttuurisia tapahtumia kaikille kalajokisille. Vapaa-ajalla hän käy mielellään kulttuuritapahtumissa ja matkustelee milloin minnekin. Hänet voi löytää myös laavulta nuotiotulen äärestä.
Tämä kirjoitus on osa Kalajoen kaupungin vastuullisuusblogia, jossa Kalajoen kaupungin työntekijät jakavat ajatuksia, kokemuksia ja oivalluksia vastuullisuustyöstä oman työn näkökulmasta. Blogimme tarkoituksena on inspiroida, tarjota käytännön vinkkejä ja nostaa esiin vastuullisuuden merkitys kaupungin työntekijöiden työssä ja arjessa. Pysy mukana – seuraavissa teksteissä syvennymme lisää vastuullisuuden eri teemoihin! Blogi on ideoitu ja toteutettu osana VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektia, joka on EU:n osarahoittama ESR+ -ryhmähanke.