Posts

Erasmus+ project "Building Bridges Beyond Borders" in Vienna, Austria

Published 12/8/2023 Modified 12/8/2023
Group of students.

Maanantai 20.11.2023

Aloitimme vaihtoviikkomme ensimmäisen päivän Wienissä tutustuen toisiimme ja kouluun sekä oppilaiden muodostaessa koko viikon samana pysyvät kansainväliset pienryhmät. Jokaisessa ryhmässä oli oppilaita jokaisesta neljästä maasta (Suomi, Itävalta, Espanja & Saksa). Kalajokisesta näkökulmasta koulu erosi hyvinkin paljon omastamme. Rakennus oli vanha ja huoneet sekä käytävät korkeita.

Oppilaat pysyvät samassa luokkatilassa koko päivän joitain erikoistunteja lukuun ottamatta opettajien siirtyessä luokasta toiseen. Oppituntien pituus oli 50 min eikä lämmintä lounasta ollut saatavilla eli oppilailla oli mukanaan omat eväät. Teimme myös lyhyen kierroksen koulun lähialueella.

Iltapäivä oli varattu kaupunkiin tutustumiseen. Siirryimme yhdessä keskustaan, jossa jokainen kansainvälinen pienryhmä sai mukaansa kartan ja kysymysmonisteen. Kartalle oli merkitty joukko keskustan nähtävyyksiä, jotka oppilastyhmien oli löydettävä ja etsittävä oikea vastaus kohteen kysymykseen. Tarkoitus oli kaupunkiin tutustumisen lisäksi oppia ryhmätyötaitoja sekä tutustuttaa oppilaita toisiinsa.

​Parin tunnin vaeltelun jälkeen kokoonnuimme jälleen yhteen toteamaan kaikkien ryhmien onnistuneen tehtävässään erinomaisesti. Oli aika päästää oppilaat isäntiensä kanssa viettämään ansaittua vapaa-aikaa.

Tiistai 21.11.2023

Aamulla kokoonnuimme jälleen koulun juhlasaliin. Vuorossa oli itävaltalaisen opettajan pitämä luento Itävallan historiasta ja miten se kytkeytyi Natsi-Saksaan ja holokaustiin. Aihe oli vakava ja tärkeä. Oppilaamme saivat valtavasti uutta tietoa. Lounastauon jälkeen kävimme tutustumassa koulun kellariin rakennettuun muistonäyttelyyn. Koulu oli toiminut natsien vallan aikana juutalaisten keräilypaikkana ennen kuin heidät lähetettiin keskitysleireille.

Pääsimme näkemään myös nyt täysin tavallisen luokkahuoneen, mutta joka aikoinaan toimi tilana, johon oli koottu pahimmillaan 300 juutalaista yhtaikaa odottamaan siirtoa. Luokka sijaitsi katutasossa ja opas kuvaili elävästi, miten ohikulkijat sulkivat silmänsä tapahtuvalta.

Iltapäivällä siirryimme vierailemaan yhdessä YK:n neljästä päämajasta. Tarkkojen turvatarkastusten jälkeen iso ryhmämme jaettiin kahtia ja kierrokset pääsivät alkamaan. Vierailumme pääteemaksi oli valittu kestävä kehitys. Opas kuljetti meitä eri tiloissa ja kertoi meille toiminnasta.

​Tutuiksi tulivat niin YK:n sisäiset eri organisaatiot, kestävän kehityksen tavoitteet kuin esim. simultaanitulkkien toiminta. Todella mielenkiintoinen kierros. Koska päivälle oli jälleen kerran kertynyt jo pituutta, oli aika päästää oppilaat vapaalle isäntäperheidensä pariin.

Keskiviikko 22.11.2023

Tänään projektissa oli aiheena rauha, jota ajankohtaisempaa aihetta on vaikea löytää. Oppilaat saivat pohtia rauhaa monesta näkökulmasta: ensin valittiin kuva, joka kuvastaa eniten rauhaa. Monet kuvat saivat ääniä, mutta suosituimmat oppilaiden mielestä olivat luonnonrauhaa henkivät kuvat. Sitten mietittiin omaa kokemusta rauhasta ja mistä se syntyy.

Iltapäivällä oppilaat pääsivät oppimaan digipelaamisen kautta. Heidän tuli kuljettaa Syyrian pakolainen
turvaan. Heidän piti suunnitella reitti ja yrittää saada pakolainen hengissä perille. Aina se ei onnistunut. Välillä mietittiin, miksi pakolainen lähti matkaan, miten hän matkusti ja mitä vaaroja hän kohtasi matkalla. Tällä tavalla oppilaat pääsivät lähemmin ymmärtämään pakolaisuutta ja tuntemaan myötätuntoa pakolaisia kohtaan.

Toivottavasti tämä myös lisää suvaitsevaisuutta, sillä sille on kyllä tarvetta.

Torstai 23.11.2023

Tänään jatkettiin eilistä teemaa, rauhaa. Oppilaat saivat haastatella eri-ikäisiä ihmisiä aiheesta rauha. Siinä vastaamaan pääsivät koulun muut oppilaat, opettajat ja kadulta löytyneet tuntemattomat, jotka vain suostuivat vastaamaan englanniksi.

Iltapäivällä mentiin Wienin keskustaan, jossa pääsi katsastamaan kauppojen tarjontaa ja ehkä juomaan kupposen lämmintä ja maistamaan Sacher-kakkua johonkin lukuisista kahviloista. Tämän jälkeen mentiin vielä kaupungin museoon tutustumaan viimeisen 100 vuoden historiaan.

​ Tämän jälkeen olikin aika vaihtaa vapaalle ja lähteä keräämään lisää muistoja isäntäoppilaiden kanssa.

Perjantai 24.11.2023

Työntäyteisen viikon viimeinen päivä aloitettiin koululla haastatteluiden parissa. Oppilaat pääsivät käyttämään tekoälyä haastattelujen tekstittämisessä. Uutta teknologiaa on hyvä oppia valjastamaan myös omaan käyttöön.

Iltapäivällä otettiin rennommin ja käytiin talvimarkkinoilla ja keilaamassa. Keilahallilla nähtiin tiukkoja kisoja ja käytiinhän siellä myös Suomi-Itävalta -kisakin. Taisi Itävalta olla parempi, mutta vain pikkuisen. Sen jälkeen oli aika lähteä viettämään viimeistä iltaa ja pakkaamaan matkalaukut aamulentoa varten. Toivottavasti kaikilla oli mukava viikko ja muistoja kotona jaettavaksi. Nähdään sitten tammikuussa Kalajoella!

Share page:
Kuuntele